De laatste tijd besef ik hoe belangrijk de puppytijd van een jonge hond is. Wij zien het ook in kinderen. Koesteringsliefde is essentieel. Hun start heeft zoveel invloed op hun latere leven. Omdat ik intuitief veel bij dieren voel, merk ik dat een hond die bijvoorbeeld te vroeg bij de moederhond is weggenomen, niet de kans krijgt om puppy te zijn. Een pup moet opgroeien met de geborgenheid en correctie van zijn moeder. Moederhond weet hoe zij haar pups wegwijs moet maken. Als dit te gauw wordt onderbroken, mist de pup zijn stevige basis. Dit kan zich later uiten in onzekerheid en angst. Ook een gevoel van leegte maakt zich dan meester van de hond. Hij voelt zich onvolwassen  en incompleet. Dit wordt vaak duidelijk in zijn gedrag, dat claimend kan zijn. Dit geldt ook voor puppies die opgroeien bij een zeer angstige moeder. De stress gaat dan vaak over op de pups. Er komt teveel van de hormoon cortisol vrij, wat het vecht- en vluchtgedrag versterkt.

Natuurlijk kunnen wij de klok niet terugdraaien, maar met de juiste zorg, liefde en begeleiding kan er toch rust en stabiliteit bij de hond komen. Er is altijd een weg omhoog. Wij leren hem dat hij ons kan vertrouwen en ook dat hij zelf op zijn eigen pootjes van het leven kan staan.

Bij honden uit de broodfok zien wij dit vaak. Veel geduld heelt de leegte en onzekerheid. Met goede zorg kan het toch een evenwichtige hond worden die vertrouwen in het leven  heeft. In het kader van Sereen Animals pas ik in deze situatie heel vaak Healing Touch voor Dieren toe. Ook het gebruik van de essentiele olien van Young Living bewijzen hierbij hun dienst.

Een professionele aanpak en bovenal LIEFDE heelt alle wonden dat heb ik zo vaak gezien!

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.