We kennen het allemaal wel; we voelen ons soms niet op ons gemak. Mijn haar zit niet lekker, er zit een pukkel op mijn kin. Wij kijken in de spiegel en zijn niet zo tevreden met onszelf.

Deze uiterlijke dingen maken niets uit voor onze dieren. Zij zijn meer bezig met hoe wij ons voelen. Welke signalen zij binnen krijgen van onze stemmingen. Zij hebben in de gaten of wij ons fijn of minder fijn voelen. Zijn wij boos, verdrietig of juist blij?!

Onze hormonale veranderingen hebben zij goed in de gaten. Stress in ons lichaam verhoogt het cortisol in ons bloed. En dit ruikt een hond. Hetzelfde geldt ook als we ziek zijn. Honden voelen als er een disbalans in ons lichaam komt: zit er teveel of te weinig suiker in de urine? Ook andere afwijkingen van lichaamsfuncties worden opgespoord door onze viervoeters. Ik had een kennis met een hond, die ineens zijn snuit op haar borst duwde. Dit ging maar door. Na een paar dagen ging zij in haar borst voelen en ontdekte daar een knobbeltje. Door de vroege ontdekking redde de hond het leven van deze vrouw.

Juist omdat een hond niets ontgaat, heeft hij zo’n hechte band met ons. Maar dit heeft ook een keerzijde. Hij zuigt alles op van ons. En kan hij dat aan? De afgelopen weken kom ik in contact met veel honden met darmklachten. Het kan een natuurlijke oorzaak hebben (iets verkeerds gegeten) maar als het vaker voorkomt is er waarschijnlijk een diepere oorzaak bij de hond of iemand in zijn omgeving. Is er stress, angst?? Dit heeft zijn weerslag op onze dieren.

Ik maak dit de laatste tijd veel mee. We leven juist nu in een tijd van angst en onzekerheid. De aanleiding voor een bezoek is vaak een gedrag/ongemak bij het dier: darmklachten, nerveus, agressief, enz. Tijdens zo’n consult kom ik heel vaak uit op de onderlinge samenhang, die er is tussen mens en dier. Zo’n uitwisseling van gedachtes brengt veel omhoog. Maar mijn ervaring is dat het heel verhelderend en helend kan zijn. Soms is dit het begin van een heel nieuwe weg omhoog en vooruit. En dit voor het dier maar ook hun mensen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.