HOE GA IK HIERMEE OM?

(Een column van enkele jaren geleden, toen Sacha nog leefde. Maar o zo aktueel voor veel honden en hun mensen nu).

Mijn hond Sacha is bijna 10 jaar en de dierenarts heeft geconstateerd dat zijn hart slechter wordt. Veel hondeneigenaars slaat de schrik om het hart als het besef doordringt dat hun hartendief oud begint te worden. De dood komt eraan. En wat doet dat met mij?
Sacha leert mij: “geniet van mij elke dag dat ik er ben en leef niet met de angst van wat zou kunnen komen!” Dieren leven in het moment. Al is hij eerder moe; als speurhond geniet hij van datgene wat zijn neus opmerkt. Hij rooft nog steeds de koekjes van de tafel. Ook heeft hij het nog steeds aan de stok met de kat van de buren.
Sacha is niet bezig met wat komen gaat, hij leeft in het nu! Voor dieren is elke dag opwindend. Ze kunnen haast niet wachten om te eten, spelen, uitgelaten te worden, of een bezoeker te begroeten.
Ook met een handicap maakt een dier er iets van. Onlangs werd ik begroet door een labrador met heuppobleem. Ze sprong op haar manier naar me toe, half trippelend en schuifelend met een kwispelende staart. Wat een blijdschap!
Ik kan zoveel van Sacha leren, te genieten van nu. Zowel hij als ik weet toch niet wat morgen brengt! Vandaag is het enige moment dat telt!

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.