Olly en Serena hebben op deze foto een (poep)geur ontdekt. Herken jij die momenten tijdens een wandeling dat je hond ineens op zijn rug ligt en gaat rollebollen? Hier geeft Olly zijn neus de kost en Serena ligt al op haar rug.
Honden doen dit om zich helemaal in die geur te kunnen wentelen, ook al is er helemaal geen vlaai te zien. Serena geniet ervan en na zo’n rollebolpartij zit ze helemaal onder het stof.
Ik probeer vaak wandelingen voor Olly en Serena in te lassen, waarin ze zichzelf kunnen zijn. Het is belangrijk dat honden hun natuurlijke energie kwijt kunnen. Rollen in het zand. Rennen achter de vlinders aan. En soms graven; Serena graaft zichzelf soms een eind in de grond, van de nette hond blijft dan niet veel meer over.
Als ik thuiskom van zo’n wandeling, heb ik een flinke borstel nodig om alle rommel, klissen, zwartigheid uit te borstelen. Maar het geeft zo’n tevreden gevoel. Olly en Serena ploffen allebei in een hoek van de kamer neer en vallen tevreden in slaap. Rollen in het gras is een natuurlijk hondengedrag, net zoals graven en snuffelen.

Ik merk dat in deze hectische maatschappij zoveel van mensen maar ook van hun dieren wordt verwacht. We moeten zoveel van onszelf en als we niet uitkijken, verwachten we dit ook van onze dieren. Ze komen in een keurslijf terecht en het levert stress op.
De laatste tijd ben ik regelmatig bij dieren voor een consult. Ze zijn vastgelopen in een bepaald gedrag, stress, dwangmatig gedrag, allergieën waar geen oorzaak voor te vinden is, etc.
Begrijp jij je dier niet meer? Waarom doet hij zo?

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.