DE WERELD DOOR DE OGEN VAN EEN HOND. DAT IS EEN UITDAGING!                                                

Ik bedoel, ben jij in staat in de schoenen van jouw dier te staan om zijn gevoel en zijn perspectief goed te kunnen begrijpen? En vanuit dat begrip jouw dier te begeleiden?

Ik gebruik voor mezelf altijd het voorbeeld van een goede kinderboekenschrijver. Weet jij waar de beste schrijvers hun boeken schrijven: liggend onder de tafel. Daar weet je hoe een kind zich voelt: grote benen die langskomen, praten (geluid) hoog boven hun hoofd. De wereld inkijken is meestal: hoofd omhoog doen.

Ik zeg dit na. Om je dier goed te begrijpen zou het goed zijn ook eens onder de tafel te gaan liggen. Vanuit die positie heb je al een heel andere kijk op je dier. Zijn we bereid van onze hond te leren door de signalen van zijn lichaamstaal te herkennen? Ik doe een oproep voor een andere manier van kijken. Niet vanuit ons perspectief, maar vanuit het dier.

Als ik mensen en hun dieren bezoek met een gedragsprobleem, kijk ik altijd graag naar wat mogelijk is, niet naar het onmogelijke. Niet meteen veranderen, maar te leren van wat mogelijk is. Dat brengt al zoveel ontspanning en gemak. Als we de taal van de hond verstaan, voelt hij zich veilig.

Toch zie ik nog wel eens miscommunicatie. Zo makkelijk brengen we hem in een situatie waar hij liever niet is. Een hond die gedwongen wordt met een ander hondje om te gaan, een hondje die mee moet naar drukke plekken die hij niet kent. Waar hij eerst zou moeten wennen.

Ik heb wel eens meegemaakt dat zo’n hond een bijtende beweging maakt. Weet je waarom: hij voelt zich zo onveilig, bedreigd. Om hem dan te corrigeren door hem te leren niet te bijten, werkt alleen maar averechts. Dit is zo’n voorbeeld van miscommunicatie. Hij had al een signaal afgegeven maar het werd niet herkend. Dit hondje was al zo bang en wordt nu ook niet begrepen. Hij voelt zich niet veilig en dit leidt tot ongewenst gedrag. Het kan zelfs zijn: hoe meer ik corrigeer, hoe erger het wordt.

Daarom: het is zo belangrijk dat een hond zich veilig bij je voelt. Kan hij op jou aan?.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.