Onlangs zag ik het beeld van een antilope die door een leeuw werd gegrepen. Een heel naar gezicht, want het prooidier ging “out”, wat betekent dat het verstijfde. Door voor mij onbekende reden liet de leeuw echter los en liet de antilope liggen. En wat gebeurde: eerst bleef de antilope stil ligggen in zijn “freeze”, maar toen de kust veilig was, zag ik iets opmerkelijks gebeuren: het dier ging heel heftig trillen. Daarna begon het zelfs te schudden.

Aan dit voorval moet ik wel eens denken als ik zie hoe een hond zich afschudt, als er iets spannends gebeurd is. Hij schudt de spanning letterlijk van zich af.

Wij mensen doen dat niet, wij houden de spanning vaak vast in ons lichaam, totdat spier- of maagpijn ons leven minder fijn maakt. Ik zie dat honden hun angst, spanning en traumatische ervaringen willen loslaten. Soms gaat dit vanzelf door hun instinct. Maar soms lukt het hen niet en vertonen ze wat wij “probleemgedrag” noemen. In mijn opleiding Healing Touch voor dieren heb ik technieken geleerd om een dier te helpen zijn spanning (wat dat ook is) los te laten. Ik gebruik het voor mijn eigen honden en zie hoe het hen helpt om te ontspannen.

We leven in een hectische wereld. Zit vol van spanning. Ook in mijn leven gaat niet alles van een leien dakje. Er gebeurt van alles. Dieren voelen al onze emoties aan en nemen deze van ons over. Daardoor kunnen ze zwaar belast worden. Als bij mij de druk teveel wordt, merk ik het meteen aan Olly. Hij gaat meer blaffen, is alerter en voelt zich niet fijn. Als ik dit merk geef ik hem een behandeling. Hij kan dan loskomen van alles wat spanning opbouwde en kan verder.

Bij Olly heb ik het altijd snel in de gaten, ik kan hem dan helpen.

Natuurlijk kan een hond ook zelf allerlei nare ervaringen ondergaan. Mishandeling, broodfok, enz.  Als een hond erg getraumatiseerd is, moet ik er soms intensief aan werken. Ik moest denken aan Luna van de angels (van Jeanette Moesker). De spanning en jaloezie van haar zat zo diep, er waren meerdere behandelingen nodig om haar hier los van te maken. Soms zit het diep, maar er blijft altijd hoop. Een hond staat er altijd voor open om los te laten en verder te leven!

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.